En oppsummering

Gestaltterapi er en samtaleterapi som har en helhetlig tilnærming til mennesket: kropp, tanker og følelser henger sammen og utforskes derfor i sammenheng. Terapiformen er også grunnleggende relasjonell. Den legger vekt på at mennesket alltid lever i relasjon til andre mennesker og sine omgivelser, og er ute etter å tydeliggjøre hvordan vi i ulike relasjoner og situasjoner reagerer og tilpasser oss omgivelsene.

Målet med gestaltterapi er å øke klientens bevissthet om seg selv; følelsene, tankene, kroppsuttrykket, mulighetene og handlingsvalgene – i relasjon. Dette vil kunne gi et grunnlag for bevisste valg i livet, som står mer i tråd med egne verdier og det som oppleves meningsfullt for den enkelte.

Vi kan derfor, noe forenklet sagt, si at gestaltterapi er oppmerksomhetstrening og utforskning av muligheter og valg. De følelser, tanker og kroppsfornemmelser vi ikke er oppmerksomme på vil alltid gjøre noe med oss, det vi derimot blir oppmerksomme på har vi mulighet til å gjøre noe med.

Kort oppsummert kan vi gjennom gestaltterapi sammen finne ut av hvem du blir når livet oppleves utfordrende. Vi kan se nærmere på hvordan dine vanskeligheter oppstår, utforske alternative muligheter og løfte frem hvordan du ønsker å håndtere livet ditt videre.

Faglig bakgrunn og litt historie

Gestaltterapi regnes som en retning innen psykoterapi og ble utviklet som et alternativ til psykoanalysen av psykiater og psykoanalytiker Fritz Perls, psykoanalytiker Laura Perls og sosiolog og samfunnskritiker Paul Goodman på 1950-tallet.

Gestaltterapien har et eksistensialistisk livssyn og bygger sin metode og teori på fenomenologisk filosofi og gestaltpsykologi. Den viderefører også enkelte elementer fra psykoanalysen og er inspirert av østlig filosofi.

«Å lære er å oppdage»

Fritz Perls

 

Gestaltterapien skiller seg fra psykoanalysen ved å være opplevelsesorientert fremfor å være fortolkende eller analytisk. Mens man som pasient i psykoanalysen skal ta til seg analytikerens tolkninger, støttes man i gestaltterapi til å «smake på» sin egen erfaring, og enten godta eller avvise den, uten å «svelge rått» andres forklaringer. I gestaltterapien tenker man at personlig vekst og utvikling skjer gjennom gradvis assimilering av erfaring, det legges derfor vekt på å unngå tolkninger og heller oppmuntre til utforskning og oppdagelse.

Ordet gestalt er tysk og kan, innen filosofi og psykoterapi, oversettes med «en meningsfull helhet», «form» eller «et komplett mønster». I gestaltpsykologien ble det utviklet teorier om hvordan vi mennesker organiserer og strukturerer våre sanseinntrykk og opplevelser av verden i meningsfulle helheter, eller gestalter. I gestaltterapien er denne teorien grunnlaget for meningsdannelse, regulering og ny læring.

Grunnleggende prinsipper

Hvert menneske er selv ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir. Gestaltterapien bygger på en overbevisning om at vi kan leve fullverdige liv i samsvar med våre behov først når vi blir klar over hvilke muligheter vi har for livsutfoldelse i våre omgivelser og i relasjon til våre medmennesker.

Økt erkjennelse og innsikt om seg selv skjer i øyeblikket, her og nå. Den kan ikke planlegges inn i fremtiden, men oppstår spontant i relasjoner og situasjoner - også i arbeidet mellom klient og terapeut. Et av de viktigste redskapene i gestaltterapi er derfor terapeuten selv. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men er selv villig til å gå klienten i møte i et jeg-du-forhold.

«Å lære er å oppdage». Terapeuten er oppmerksom på muligheter som oppstår mellom terapeut og klient som kan bli til oppdagelser for klienten. Disse mulighetene kan utforskes via små eller store eksperimenter i form av; tegning, rollespill, øvelser, bevegelse, bevisst bruk av metaforer, drømmearbeid eller i dialog. Dette kan være nyttig for at klienten skal bli oppmerksom på habituelle mønstre, prøve ut forskjellige tilnærminger og kunne gjøre seg nye erfaringer i relasjon. I etterkant av slike eksperimenter vil klient og terapeut sammen «høste» av det de sammen har erfart. Dette gir klienten erfaringsgrunnlag for å kunne velge om hun vil fortsette det hun gjør, eller velge noe annet. På denne måten kan klienten ta tilbake sin kreativitet og ikke være fanget i sine mønstre.

Hvis du ønsker å lese mer om hva gestaltterapi er anbefaler jeg å gå inn på Norsk Gestaltterapeutforening (NGF) sin hjemmeside.